משפחתובלוגיה

על חיפושים ועל מציאות

header

על מי הן עובדות

9 בנובמבר, 2014 מאת אורית לביא · 6 תגובות

אמא שלי היתה בדרך כלל בת 38. כך היא נהגה להשיב לי כששאלתי, כשחיוך קל (וערמומי מעט) משוך על שפתיה. מאוחר יותר, כשעשיתי את צעדיי הראשונים בחיטוט במסמכים, למדתי את תאריך לידתה הרשמי בישראל. וכמה עשרות שנים אחר-כך, כשהשגתי את תעודת הלידה המקורית שלה מפולין, תאריך הלידה שהופיע בה היה זהה לזה שהכרתי. אך לא כך אצל מרבית הנשים האחרות שאת קורותיהן חקרתי.

לילי, הגננת אדמונית השיער, היתה ילידת 1916 לפי מסמכיה בישראל. כאשר הגיעה לפלשתינה בשנות השלושים המוקדמות של המאה העשרים, היתה עדיין, אם כך, נערה. אך לפי ספרי הרישום בעיר מולדתה בגליציה היא נולדה ב-1910 – שש שנים קודם לכן. ואולי היא נולדה מוקדם אף יותר, והוריה איחרו לרשום את לידתה: לפי טופס הבקשה לרשיון עליה עבורה, שנחתם ב-1929, היתה אז לילי בת 24. כלומר, ילידת 1905 לערך. הדרך בה הצליחה לילי להצעיר את גילה בשש שנים, או אף ב-11 שנים, נותרה עלומה [וכך גם הסיבה לרווקותה; בטופס העליה רשם המבקש כי לילי היא ארוסתו – האם נואש מלהמתין ונישא לאחרת?].

הלינקה היתה בפולין במהלך השואה, והצליחה להנצל תוך שימוש בזהות ארית. וכמו גברים ונשים אחרים, שניצלו תודות לזהות ארית, היא המשיכה להשתמש בשם הארי ממסמכיה המזויפים עד יומה האחרון. וגם בגיל המזויף: שש שנים פחות מגילה לפי רישום הלידה המקורי שלה, שמצאתי בפולין.

ויש מי שהיו בעלות תעוזה יתרה. מריה היתה רשומה בישראל כאלמנה, ילידת 1906. אך מסמכיה המקוריים בפולין הראו שהיא נולדה ב-1893. ואולי עוד קודם: לפי רישומי הלידה שלה ושל אחיה התאומים, הם נולדו כשלושה חודשים אחריה. השאלה אם היתה זו מריה שנולדה מוקדם יותר, או דווקא אחיה התאומים, תישאר לא מענה לעד. ואגב, מריה לא היתה אלמנה כי מעולם לא נישאה: כרטיסי הניצולה שלה מראים כי היתה רווקה, וכי שם הנישואין לכאורה בו השתמשה היה אף הוא השם שהופיע על מסמכיה האריים המזויפים.

אך הסיפור של סופיה היה מסובך יותר. לפי מסמכיה בישראל, סופיה נולדה ב-1922, כאשר אמה כבר היתה בשנות החמישים לחייה. לפי הערכתי היא נולדה לפחות עשר שנים קודם לכן. רישומי הלידה ממקום הולדתה לא שרדו, ולי היה חשוב להעריך את שנת לידתה.

היתה בידי תמונה של סופיה, משנת 1950. ערכתי סקרון קטן, וביקשתי להעריך את גילה של האשה. התשובות היו מפתיעות. הגברים בין המשיבים העריכו את גילה של סופיה בכ-7 שנים פחות מהערכות הנשים. כל מילה נוספת מיותרת.

לבסוף, סופיה לא החמיצה שום הזדמנות, גם ברגעים קשים. היתה זו היא שהוציאה את תעודת הפטירה של אמה, שנים אחדות אחרי עלייתן ארצה. שנת הלידה של האם, לפי התעודה, מאוחרת בכמעט עשרים שנה משנת הלידה המופיעה במסמכיה האחרים. הכל, כדי שסופיה תוכל לומר על עצמה כך:

* * *

Share

6 תגובות↓

  • 1 ארנון הרשקוביץ // 9 נוב, 2014 בשעה 12:08

    ההבדל בהערכת הגיל בקרב הגברים והנשים – מרתק. מעניין לבדוק האם ההבדל מובהק סטטיסטית… מרתקות גם הסיבות ל"שיפוץ" הגיל, חלקן וודאי מעשיות וחלקן פסיכולוגיות/חברתיות. אם היה לי זמן, הייתי בהחלט חוקר את זה…

  • 2 אורית לביא // 9 נוב, 2014 בשעה 15:27

    ארנון, כמו תמיד במקרים כאלה מדובר ב"מדגם נוחות", ולא במדגם שמאפשר קביעת מובהקות. אך בעיניי האינדיקציה משמעותית. אגב, המשיבים היו כולם מבוגרים מארבעים (אחד, קצת יותר צעיר, בחר לא להשיב 🙂 ). אני משערת שלו היו במדגם יותר אנשים צעירים יותר, התשובות היו משתנות.
    לגבי הסיבות לשיפוץ הגיל – הנושא מצדיק רשימה נפרדת, יום אחד. אבל בעניין הנשים הפנויות, נראה שהתשובה אצל הגברים …

  • 3 נאוה // 10 נוב, 2014 בשעה 20:35

    אימי ,ילדת 1927 , רבה עם בת דודתה, ילידת 1917,על שנת לידתה של בת דודה אחרת . האם נולדה בשנת
    1904 או לחלופין בשנת 1910? שתיהן לא יכלו כמובן לספק עדות ראיה..והריב נמשך עד למותן.. הסיבה לשינוי הגיל הייתה כאן שהבעל המיועד היה צעיר מכלתו, וקצת שוחד לרב תיקן את תעודת הנישואין בהתאם.

  • 4 אורית // 11 נוב, 2014 בשעה 6:32

    הי נאוה,
    הסיפור שלך מאד מעניין. האם מדובר במיתוס משפחתי, או שמצאת סימוכין כלשהם? האם את השינוי עשה הרב שהשיא את בת דודה, אך מצאת את תעודת הלידה המקורית? בקיצור- אשמח לשמוע פרטים!

  • 5 נאוה // 11 נוב, 2014 בשעה 20:34

    יש לי תעודת לידה שהופקה בבודפשט ב1945 , מאחר שבת הדודה לא נולדה ולא נשאה בבודפשט -זו בפועל תעודה שהופקה ע"ס הצהרה ועדויות והיא מציינת שנת לידה 1910. אמא שלי האמינה לתעודה זו של בת דודתה. מאידך יש לי וידאו בו מסבירה בת הדודה השניה כי לפי זכרונה,, האחיות של ה"פושעת" התייחסו אליה במילה ההונגרית המציינת אחות מבוגרת יותר (כולל אלו שאנחנו יודעים שנולדו לפני1910)ואותה בת דודה איימה בוידאו גם לפנות לעירייה בעיירת הלידה לקבל העתק רישום לידה-לצערנו היא לא הספיקה לפני מותה. פעם, כשיהיה לי יותר זמן, אבקש העתק תעודת לידה ונראה. אבל זה חמוד-עדיין מזכירים את זה בכל כינוס משפחתי. בת הדודה ה"פושעת" הייתה טיפוס מיוחד נשאה 4פעמים, בקרה בכל העולם עוד כשאנשים לא כלכך נסעו פה לחו"ל והיא דברה בפועל רק הונגרית….

  • 6 אורית // 13 נוב, 2014 בשעה 8:06

    הי שוב, נאוה,
    תודה על הפירוט המעניין! אם כך, נראה שהסיפור על השוחד לרב הוא מיתוס משפחתי…

השארת תגובה