משפחתובלוגיה

על חיפושים ועל מציאות

header

סלק סלק ארדוף

14 בנובמבר, 2020 מאת ארנון · 5 תגובות

רוני סיפר כאן לפני כמה ימים על המאבק שמתחולל בימים אלו בין רוסיה לבין אוקראינה על מקורו של הבורשט, הלוא הוא מרק סלק. הפוסט, שנסוב סביב חוק הגנת כינויי מקור וציונים גאוגרפיים, תשכ"ה-1965 – חוק בלתי-גנאלוגי בעליל – הוצדק על ידי רוני בכך "שלעיתים באמצעות מתכון ניתן לכוון לאזור גיאוגרפי ממנו הגיעו אבותינו".

אכן, גם בבלוג הזה מודגש תכופות הקשר ההדוק שבין אוכל להיסטוריה משפחתית. כחסיד גדול של אוכל ושל סיפורים ושל היסטוריה משפחתית – השילוב של שלושת אלו מלהיב אותי מאוד. העגבניה שהדגימה לי קירבת משפחה ביני לבין משפחה אוסטרלית היא, ללא ספק, שילוב מוצלח במיוחד של השלשה הקדושה הזו. וכמובן, הסיפור על הגילוי הגדול שלי על מקורו של הצ'ונט המשפחתי הוא דוגמה נוספת.

אבל הבורשט עליו סיפר רוני הזכיר לי את הסיפור הטוב מכולם, זה שלא רק גילה לי משהו חדש על ההיסטוריה המשפחתית שלי, אלא שגרם לי, באמצעות חיבור היסטורי-משפחתי, לשנות התנהגות ולגלות משהו חדש על עצמי. כי כל השנים ידעתי שאני שונא סלק, וכל נסיונותיי לצרוך אותו בצורות שונות הובילו אותי לחזק את דעתי זו. ואז, טעימה אחת מסלט סלק אוקראיני, במיפגש של פורום "שורשים משפחתיים", אותו הכינה חברת פורום שמוצאה מאוקראינה, על פי מתכון משפחתי – שיחררה לי את כל החסמים. סכר-הסלק נפרץ ברגע ההוא, לפני כתשע שנים. ולמה דווקא הסלט הזה פרץ אותו? מוצאה של סבתי (אם-אמי), בצילה לא זכיתי לגדול (היא נפטרה כשהייתי בן שנתיים), הוא מאוקראינה. במובן עמוק כלשהו, הסלט ההוא משך אותי אליו וגרם לי להתחבר אליה, והצליח לשנות אצלי התנהגות ארוכת-שנים.

את הסיפור המלא – בליווי המתכון – פרסמתי בזמנו בבלוג האחר שלי. ומאז ועד היום אני ממשיך ליהנות מסלק בכל צורה שהיא.

Share

5 תגובות↓

  • 1 בתיה גזית // 15 נוב, 2020 בשעה 8:23

    מרגש כל כך ונהדר

  • 2 דני שחל // 15 נוב, 2020 בשעה 8:49

    אפשר גם לזהות את מוצאם של בני המשפחה על פי השימוש בשמות של מאכלים זהים. לדוגמא: באזור של הורי בגליציה מכנים את הכופתה בשם פירוגן שהיא ממולאת עם בשר טחון. שם הכופתה עם תפוח אדמה היה קרפלך . בפולין היא כונתה פירוגי. במקום אחר השם היה ורניקס.
    מאפה של עיסת תפוחי אדמה עם ביצים ושמרים נקרא בביתנו ( הורי מהעיר זלוצ'וב, כ-60 ק"מ מזרחית ללבוב) בובה. מספר אמי היתה מכינה את הבובה בתנור, אמה של גיסתי שהיתה מאזור רובנו בווהלין הכינה זאת במחבת , ללא שמרים וקראה לה בשם אחר.
    בתאבון

  • 3 דני שחל // 15 נוב, 2020 בשעה 8:59

    במקום בובה צריך לרשום בבובע שזה קוגל.
    הקוגל זכה לשמות רבים: 'מאנדבורצ'נק', 'קרטופלניק', 'בובעלניק', 'אולייניק' ועוד.

  • 4 naomi lewkowicz // 15 נוב, 2020 בשעה 9:35

    קוגל אינו מנדבורצ'יק. יש התייחסות של נירה רוסו ושל שמיל הולנד לנושא.

  • 5 רוני // 15 נוב, 2020 בשעה 10:46

    תודה, ארנון!

השארת תגובה