ב- 27.7.1955 המריאה טיסת אל על 401 מלונדון לנמל התעופה לוד (כן, כך קראו לנמל התעופה הבינלאומי ע"ש דוד בן גוריון – נתב"ג).
הטיסה לא הגיעה ליעדה. המטוס הופל בידי שני מטוסי קרב בולגריים, לאחר שחדר בטעות למרחב האוירי של בולגריה.
במטוס היו 58 נוסעים ואנשי צוות וכולם נספו.

עד כה היה ידוע על דברי דואר ששרדו את התרסקות המטוס (ראו צילום של מעטפה מהמטוס בויקיפדיה תחת הערך: הפלת מטוס אל על בשמי בולגריה). לפני מספר ימים (7.8.2019) דיווח אתר חדשות MSN על פריט נוסף ששרד מהמטוס.
הפלת המטוס היתה אירוע פוליטי "גדול". הופרחו תאוריות קונספירציה הקשורות לנוסעים שהיו במטוס, אולם הן הופרכו במהלך השנים. לאירוע גם היו משמעויות משפטיות: בולגריה הסכימה בשלב כלשהו לפצות את משפחות הנספים, אך לא לא לפצות את אל על בגין אובדן המטוס. תביעה שהוגשה ע"י ישראל לבית הדין הבינלאומי בהאג נדחה על הסף (מחוסר סמכות).
שרידי הגופות נקברו בבית העלמין קרית שאול בתל אביב ועל הקבר הוקמה מצבה גדולה בצורת כנף של מטוס.
אולם לא היתה זו האנדרטה היחידה שהוקמה לזכר המטוס. ב- 1956 הוקם בחבל לכיש (בתחומי המועצה האזורית לכיש) מושב ניר ח"ן, הקרוי על שמם של 58 הרוגי התקרית האווירית. לפני מספר שנים הוקמה שם אנדרטה לזכר הנספים.
המועצה האזורית לכיש הוקמה בשנת 1955 וראש המועצה הראשון שלה היה מרדכי גובר (ראו הפוסט: אם הבנים, 22.4.2007). אבא שלי היה מזכיר המועצה כ- 40 שנים. מזה כמה שנים עומד בראש המועצה דני מורביה.
הרעיון להקמת האנדרטה היה של אברהם אוזן, מחלוצי מושב שחר הסמוך. רק לאחרונה הצטרפתי לאברהם, לבני משפחתו ולקרובים ורחוקים אחרים, למסע שורשים מרתק לעיר נאבל בתוניסיה. אתם מוזמנים לצפות בעדותו של אברהם (ואל תגידו שאתם לא יודעים שהגרמנים הגיעו לתוניסיה במלחמת העולם השניה!):
מכל מקום, כפי שתוכלו לקרוא בדיווח באתר MSN לאחרונה הוקמה אנדרטה גם בבולגריה להנצחת הנספים. הדיווח העיתונאי מספר על כך שלאחר תם הטקס, במהלך קבלת פנים שנערכה, ניגש אחד התושבים המקומיים לשגרירת ישראל בבולגריה כשהוא אוחז קופסא ובה שעון שהיה שייך לאחד הנוסעים. לדבריו, אביו מצא אותו לאחר ההתרסקות והשתמש בו מספר שנים. הוא חשב שהגיע הזמן להחזיר את השעון.
השעון נמסר לידי שגרירת ישראל (היוצאת) אירית ליליאן. מעניין האם יזוהה האדם שלו היה שייך השעון והאם תימצא משפחתו והמזכרת תוחזר למשפחה.

4 תגובות↓
1 אברהם אוזן // 18 אוג, 2019 בשעה 23:59
מרגש ביותר. אני הולך מחר בבוקר לספר על התגלית של השעון לראש המועצה האזורית לכיש דני מורביה שהינו חבר אגודה וגר בניר חן. לדעתי יש לתחקר שאולי תימצא משפחת בל השעון שנספה באסון זה. במידה ולא ימצא יורש חוקי, לדעתי כי שעון זה צריך להישמר לדורות בניר חן, יתרה מכך הייתי טובל את השעון בגוש זכוכית שיהפוך אנדרטה לחללים ואולי מקומו בתוך האנדרטה שהוקמה בניר-חן …ואולי בחדרו של ראש המועצה לתמיד!. כל הכבוד וברכות לעו"ד רוני גולן הילד , הנער בשבילי , והאיש האשכולות בכל תחומי החיים, כולל בטיול השורשים בנאבל עיר הולדתי .
2 פנינה זילברמן // 19 אוג, 2019 בשעה 16:12
סור נפילת מטוס אל על בבולגריה, ספור הידוע לי טוב מאד, ילד הטייס בן פורת שהגיע לארץ כילד ניצול, ילדיו למדו איתי בכפר הנוער בן שמן , בתו היתה חברה טובה שלי, ועדין בקשר, כך שחלקית עברתי אתה יחד את כל הספור שהשאיר טרומה על 3 ילדיו ואשתו הנפלאה שלא מזמן הלכה לעולמה ז"ל
3 רוני גולן // 21 אוג, 2019 בשעה 0:00
אברהם ופנינה היקרים,
כל אחד מכם הוסיף זווית מעניינת ונוספת לסיפור של טיסה 401, ועל כך – תודתי!
4 שואת יהודי תוניסיה – אגרוף בבטן! // 12 נוב, 2022 בשעה 22:32
[…] כאן בעבר, על קצה המזלג, את שואת יהודי תוניסיה ("טיסת אל על 402 לא הגיעה ליעדה!", פוסט מיום 18.8.2019). בפוסט הנ"ל הבאתי את עדותו של […]
השארת תגובה