כולם יודעים: להונגרים יש אחלה עוגות. אחת מהן היא עוגת הדובוש. זוהי עוגת שכבות (ספוג) עם קרם חמאה ביניהן ומלמעלה זיגוג.
העוגה נקראת על שמו של יוצרה Dobos József. הקונדיטור ההונגרי מצא פתרון לבעית אורך חיי המדף של העוגה. בקיצור: צריך לאפות את כל אחת מהשכבות בנפרד וכך יש לה "קראסט" שמגן עליה וגם הזיגוג נותן לה אורך חיים רב יותר.
ככה היא נראית:
מקור התמונה: ויקיפדיה (באנגלית)
עופר ורדי, עיתונאי, מוציא לאור ומנציח של אוכל הונגרי, כתב על עוגת הדובוש סקירה הסטורית. המעמיקים מוזמנים לקרוא את תולדות עוגת הדובוש לפרטי פרטים בכתבה של עופר ב YNet דובוש טורט – מלך העוגות ההונגריות (15.2.2007 במדור "אוכל").
הקונדיטור ההונגרי לא שמר את הסוד לעצמו ומסר אותו לנחלת הכלל.
ממש לאחרונה התחוור לי שעוגת הדובוש עשתה עליה לארצות הברית. היא היגרה ל… ניו אורלינס, וכיאה למהגרים היא שינתה את שמה ל….. Doberge cake. לא להאמין אבל לעוגה במהדורה האמריקאית יש ערך בויקיפדיה. העוגה איננה מסתירה את עברה. באתר הקונדיטוריה Joe Gambino's מספרים את הסיפור המלא וכל גילגולי המתכון מבודפשט עד לניו אורלינס:
Beulah Levy Ledner, born into a Jewish family in St. Rose, Louisiana, opened a bakery in New Orleans in 1933. She became very successful after creating her "Doberge cake" adapted from the famous Hungarian/Austrian Dobos Cake, a cake made of nine génoise cake layers filled with buttercream and topped with a hard caramel glaze. The doberge cake is based on a recipe originating in Alsace-Lorraine. Ledner replaced the buttercream filling of the Dobos Cake with a custard filling and iced the cakes with buttercream and a thin layer of fondant.
In 1946 Joe Gambino bought the name, recipe and retail shop, including her recipe for doberge cake. If you were looking for the original, you found it.
בטוח שלא פיספסתם את שמה של הקונדיטורית היהודיה…. אם אתם רוצים את הגירסה המלאה של הזווית האמריקאית, הנה היא כאן: Let Them Heat Cake: History of Doberge Cake
(תודה ל Sandy Malek שהסבה את תשומת לבי לכתבה).

2 תגובות↓
1 הודיה // 3 נוב, 2018 בשעה 10:51
הייתי שמחה לקבל מתכון אמיתי של עוגת הדובוש ההונגריה המושלמת
תודה רבה
2 רוני // 3 נוב, 2018 בשעה 18:46
הודיה,
הנה מתכון שמצאתי באתר "הארץ". לא ברור לי האם זה המתכון שטומי לפיד פרסם בזמנו בספר על הבישול והאפיה ההונגריים.
https://www.haaretz.co.il/food/doram-gaunt/1.3324016
ועכשיו, אחרי שיש לך מתכון, אגלה לך סוד שמור ביותר:
בקונדיטוריות של דודו אוטמזגין ניתן להזמין בהזמנה מראש עוגת דובוש!
(אין לי קשר עסקי עם הקונדיטוריה ואני לא מקבל עמלה על ההפניה…. :-))
בהצלחה!
השארת תגובה