משפחתובלוגיה

על חיפושים ועל מציאות

header

טרנסניסטריה

8 במאי, 2013 מאת רוני · תגובה אחת

השואה ברומניה לא קיבלה חשיפה כמו השואה במקומות אחרים. לאחרונה קראתי ספר יוצא דופן: "חסד של אמת – עדות מגטאות המוות של טרנסניסטריה" מאת הרמן שולמן, בהוצאת יד ושם (תש"ע – 2009).

חסד של אמת

עטיפת הספר: חסד של אמת

הרמן שולמן נולד בכפר הרומני Putna, אשר העמק בו הוא שוכן "אינו נופל במאומה מנופיה של שוייץ". פוטנה שוכן בבוקובינה, שהוא אזור שהיה חלק מנסיכות מולדובה ואשר נשלט על ידי הקיסרות האוסטרו-הונגרית (ומכאן ההשפעה האוסטרית הרבה והשפה הגרמנית), עד שנמסר לרומניה בסוף מלחמת העולם הראשונה.

פוטנה, כפי שהיא מוצגת באתר הרשמי של הכפר (כיום)

בעין רגישה ובוחנת מתאר שולמן את החיים היהודיים בפוטנה ולאחר מכן את התגברות האנטישמיות בכפרו ואת הנדידה הכפויה מהכפר אל רדאוץ וממנה אל צ'רנוביץ.

אל 50,000 יהודי צ'רנוביץ נוספו יהודי הסביבה וכולם הצטופפו בגטו צ'רנוביץ בתנאים רעים ביותר. שולמן המשיך את לימודיו בצ'רנוביץ, אך נאלץ לקטוע אותם בשל הגירוש לטרנסניסטריה.

גירוש יהודי בוקובינה לטרנסניסטריה, שהוא חבל הארץ שהיה מצוי באוקראינה של אותם הימים והשתרע בין הנהרות דנייסטר ובוג (כולל העיר אודסה). שולמן מסביר בספרו, כי האזור ניתן במתנה על ידי היטלר ליון אנטונסקו (שליט רומניה באותם ימים ובן בריתו של היטלר) לאות תודה על השתתפותה של רומניה בלחימה נגד ברית המועצות.

הסיפור של שולמן הוא סיפור אישי. הוא מסופר בגוף ראשון, גדוש בפרטים והוא מצייר תמונה ריאליסטית של מה שקרה. הוא מתאר רגשות והוא קריא וקולח.

בשתי הערות שוליים בספרו (בעמ' 92) מוסר שולמן את הנתונים ה"יבשים":

"בתוך כחודשיים נרצחו כ- 60,000 יהודים שחיו בבסרביה ערב הכיבוש. אלה שנותרו בחיםי רוכזו בעיירות היהודיות שתושביהן הושמדו ובמהלך חודש ספטמבר נרצחו עוד כ- 20,000. השאר שולחו החל מ- 15 בספטמבר 1941 ארל טרנסניסטריה, לרוב ברגל. חלקם הגדול נרצחו או מתו בדרך אל נקודות המעבר".

"אל טרנסניסטריה גורשו מבסרביה ובוקובינה כ- 190,000 יהודים שנכלאו במחנות לעבודת כפייה ובגטאות בתנאים תת-אנושיים. לפי הערכתה של הוועדה הבין-לאומית לחק שואת יהודי רומניה, המספר הכולל של יהודים רומנים ואוקראינים שספו תחת השלטון הרומני נע בין 280,000 ל – 380,000 יהודים".

ייחודו של הספר הוא בסיפור האישי. סיפור של נער אחד, ממשפחה אחת וקורותיו. הקורא מלווה את שולמן בחיי היום יום, הולך איתו לבית הספר וחווה את חווייותיו ולאחר מכן מלווה אותו במלחמת הקיום ובתלאות הנוראיות שעבר של פטירת הוריו וקרוביו האחרים.

הספר לא קל לקריאה, אך הוא נותן מימד אחר של השואה. מומלץ.

 

Share

תגובה אחת↓

  • 1 הגנאלוגיה בשירה // 17 מרץ, 2023 בשעה 12:07

    […] בעבר לכך ששואת יהודי רומניה "נשכחה" (ראו הפוסט: טרנסניסטריה, 8.5.2013). מאז חלפו 10 שנים וחל שינוי ניכר ביחס […]

השארת תגובה