משפחתובלוגיה

על חיפושים ועל מציאות

header

הכנסייה שוב מובילה את המערב לנצחון

8 במאי, 2012 מאת ארנון · תגובה אחת

ביום 2 באפריל 2012, לפני מעט יותר מחודש, נחשף לציבור האוסף הגדול והחשוב של העתקי הטפסים אשר מולאו בעת עריכת מפקד האוכלוסין הפדרלי בארצות הברית בשנת 1940 (להלן: "מפקד 1940"). על פי החוק הפדרלי, טפסי המפקד נותרים חסויים במשך 72 שנה מאז עריכתו, ואז נחשפים לציבור.

מפקדי אוכלוסין הן מקור מידע גנאלוגי חשוב ביותר, ומפקד 1940 הוא אחד מן האוספים הגנאלוגים החשובים ביותר של זמננו, שכן הוא מהווה מעין "תצלום מסך" של ארצות הברית של לפני 72 שנה, ומבחינת רבים המחפשים רמזים לגבי בני משפחתם מדובר בפרק זמן שהוא בקושי "היסטוריה". בנוסף, מפקד 1940 מסייע בהשלמת פערים לגבי תקופה שאינה מתועדת כל כך מבחינה גנאלוגית כך שמעתה שבירת קירות-מחקר שהורמו בארצות הברית של שנות ה-30 וה-40 עשויה להיות קלה יותר.

3.8 מיליון "תמונות" ובתוכן פרטיהם של כ-151 מיליון תושבים אמריקאיים נכון ליום 1 באפריל 1940 (זהו "היום הקובע"; המפקד עצמו נערך במשך יותר מיום אחד, כמובן, אך הנפקדים נשאלו על מצבם ביום הקובע).

רבים חיכו ליום הזה, ולמן הרגע בו שוחררו הקבצים הדיגיטליים הרלוונטיים על ידי הארכיון הלאומי (The National Archives and Record Administration) – בדיוק בשעה תשע בבוקר, שעון החוף המזרחי – "התנפלו" כולם על השרתים. בתוך ארבע שעות, נרשמו בשרתי הארכיון כ-22 מיליון "פגיעות" (Hits; זהו תיאור למספר ה"פעילויות" שבין הדפדפן לשרת. בעת טעינת דף-אינטרנט אחד יכול להירשם מספר גדול של "פגיעות") אשר נוצרו על ידי כ-2 מיליון משתמשים (Visitors; מספר זה אינו מתאר "משתמשים ייחודיים", ויכול להיות שאדם אחד מעלה את המונה מספר פעמים). את ההתנפלות אפשר לראות בגרף אשר נלקח מ – Google Insights for Search ועוקב אחר שאילתת החיפוש 1940 Census.

השיא, זה המסומן ביום המסומן בריבוע ובו האות "A", נרשם, כמובן, ביום 2 באפריל. אך מה שעוד עולה מן הגרף הוא שמיד לאחר מכן היתה ירידה משמעותית בנפח החיפושים.

מה הסיבה לנפילה? ככל הנראה, אכזבה שהובילה לחזרה לשגרה. ראשית, האכזבה נבעה מכך שעיון בטפסי המפקדים היה כמעט בלתי אפשרי במשך רוב יום השחרור, וזאת לאור התעבורה הגדולה. שנית – האתרים האחרים אשר הבטיחו להעלות גם הם את חומרי המפקד – ובראשם Ancestry.com, FamilySearch.com ו – MyHeritage.com – "התמהמהו" לעשות כן. תמונות הטפסים הועלו בהדרגתיות במשך כל אותו היום ובמשך היום למחרת ורק לאחר ימים אחדים היו כל התמונות זמינות לעיון. עיון, לא חיפוש.

תהליך המפתוח של מפקד 1940 – כלומר, הפיכתו מאוסף של תמונות דיגיטליות שלא ניתן לחפש בהן טקסט למאגר מידע בר-חיפוש – החל באותו הרגע בו שוחררו הקבצים. מיד לאחר העלאת התמונות, החלו שלוש השחקניות הראשיות במשחק בתחרות עזה שאינה סמויה מן העין על התואר "הראשונה": מי תהיה הראשונה שתאפשר חיפוש בבסיס הנתונים של מפקד 1940? וכדי שלא לצאת וידן על התחתונה, החליטו שלוש השחקניות הראשיות לקחת את הפרויקט צעד-אחר-צעד, וכל אחת מהם מעדכנת בכל פעם כשיש חדש, ובפרט כשמדינה נוספת הצטרפה למאגר המידע הניתן-לחיפוש. כך, יש הרבה הזדמנויות להיות מוכרת כ"ראשונה"…

חשוב לשים לב: שתיים מן השחקניות הראשיות הן חברות מסחריות גדולות (שלא לומר ענקיות): Ancestry.com ו – MyHeritage.com. הראשונה היא ענקית אינטרנט אשר באמתחתה כשני מיליון מנויים-בתשלום ומנייתה נסחרת בבורסת הנאסדק ומשקפת שווי שוק של יותר ממיליארד דולר. השניה הפכה בשנים האחרונות לענקית אשר רכשה מספר גדול של חברות גנאלוגיות בשווי של מאות מיליוני דולרים. השחקנית השלישית, FamilySearch.org, הינה ארגון ללא מטרות רווח הפועל בחסותה של כנסיית קדושי אחרית-הימים (Latter-day Saints, ובקיצור: LDS Church). כנסייה זו – המכונה גם "הכנסייה המורמונית" – ידועה בחיבתה העזה לגנאלוגיה, ובאמתחתה האוסף הגדול ביותר של רישומים היסטורים גנאלוגיים, אשר שמור במרתפי הכנסייה בסולט-לייק סיטי, יוטה. הזיקה של הכנסייה לגנאלוגיה קשורה לפרקטיקה של הטבלת המתים, ומדי פעם מעלה את חמתם של צאצאי יהודים שהוטבלו לאחר מותם.

כיוון שאנו חיים בעידן של שקיפות-מידע (לפחות בזירה האינטרנטית, אם לא בזירה הפוליטית) – מעדכנות שלוש השחקניות הללו בהתקדמותן בפרויקט. מיי הריטייג' מציינת זאת מיד לפני טופס החיפוש; אנססטרי מעדכנת בטבלה מיוחדת (ראו בתחתית העמוד המקושר) מפקדיהן של אילו מדינות כבר מופתחו; ופמילי סרץ' מראה מפה מאירת-עיניים (ככל שהצבע כהה יותר – אחוז גבוה יותר של טפסים מופתחו). שתי האחרונות מסתייעות בעשרות אלפי מתנדבים שנרתמו למשימה.

בעת כתיבת שורות אלו, ההובלה של הכנסייה המורמונית אינה מוטלת בספק. מיי הריטייג' מאפשרת כעת חיפוש בטפסי המפקד של רוד איילנד (RI) וניו-יורק (NY); אנססטרי מאפשרת כעת חיפוש בטפסי המפקד של נוואדה (NV), דלוואר (DE) ומחוז קולומביה (DC); פמילי סרץ' מאפשרת חיפוש בכל הרשומות הזמינות – כלומר, גם במדינות שמפתוחן לא הושלם עדיין – ועד כה השלימה למפתח רבות ממדינות המערב: מונטנה (MO), וויומינג (WY), איידהו (ID), אורגון (OR), יוטה (UT), נוואדה (NV), אריזונה (AZ). מדינות נוספות גם הן זמינות כבר בפמילי סרץ'. על פי הבלוג הפופולרי, The Ancestry Insider, נכון לאתמול – 7 במאי 2012 – פרסמו באנססטרי 0.81% מסך רשומות המפקד, במיי הריטייג' – 0.82%, ולעומתן פרסמו בפמילי סרץ' 2.56% מן הרשומות – יותר מפי שלושה מן החברות המסחריות.

המאבק, כאמור, נמצא בעיצומו, והראשונה להכריז על 100% מפתוח תזכה להרבה נקודות זכות. אך שם לא תיגמר התחרות. ברגע שתמופתחנה כל הרשומות – תגיע העת להתחרות על חיפושים מורכבים בהן, וגם הקרב הזה צפוי להיות מעניין.

בינתיים, כאמור, מובילה הכנסייה המורמונית בצעדי ענק על שתי החברות המסחריות הגדולות. אז נכון שגם הכנסייה המורמונית אינה חפה משיקולים פיננסיים, והיא נחשבת ארגון עשיר מאוד (אפילו מועמד לנשיאות יש לה), אבל אולי זוהי עוד דוגמא לכוחה של אמונה…

Share

תגובה אחת↓

  • 1 רעדו אמות הסיפים! // 19 מאי, 2022 בשעה 23:16

    […] של מסמכי יוחסין. לפני 10 שנים ארנון קרא ל Vault – "מרתפי הכנסיה" (ראו הפוסט של ארנון, הכנסייה שוב מובילה את המערב […]

השארת תגובה